Welk deel van een huis is een gevel?

Een gevel is een deel van de muur dat zich aan het einde van een schuin dak bevindt, tussen de randen van de elkaar kruisende staanplaatsen. Het is meestal driehoekig en strekt zich uit van de dakrand tot de rand, hoewel de vorm en detaillering afhangen van het specifieke structurele systeem dat voor het dak wordt gebruikt.

Welk deel van een huis is een gevel?

Een gevel is een deel van de muur dat zich aan het einde van een schuin dak bevindt, tussen de randen van de elkaar kruisende staanplaatsen. Het is meestal driehoekig en strekt zich uit van de dakrand tot de rand, hoewel de vorm en detaillering afhangen van het specifieke structurele systeem dat voor het dak wordt gebruikt. Een gevel is het doorgaans driehoekige deel van een muur tussen de randen van kruisende dakhellingen. De vorm van de gevel en hoe deze wordt gedetailleerd, hangt af van het gebruikte structurele systeem, dat het klimaat, de beschikbaarheid van materiaal en esthetische zorgen weerspiegelt.

De term gevelwand of geveluiteinde verwijst vaker naar de hele muur, inclusief de gevel en de muur eronder. Sommige daksoorten hebben geen gevel (bijvoorbeeld heupdaken niet). Een veel voorkomend type dak met gevels, het zadeldak, is vernoemd naar de prominente gevels. Vraag een kind om een huis te tekenen en de resulterende afbeelding zal waarschijnlijk een vierkant huis bevatten met een driehoek erop.

Die dakstijl is een zadeldak, ook wel bekend als een piek- of hellend dak. Zadeldaken behoren tot de meest populaire dakstijlen in de VS. En hebben een bekende vorm met schuine zijkanten die bovenaan een driehoek vormen die bekend staat als een gevel. Afhankelijk van hun grootte en stijl kunnen huizen meer dan één gevel bevatten.

De gevel zelf is meestal gebouwd met materialen die aan de buitenkant van het huis worden gebruikt, zoals steen, gevelbeplating of hout in plaats van dakbedekkingsmaterialen. Zadeldaken zijn meestal te vinden in koudere klimaten zoals New England en Canada, omdat de steile helling regen en sneeuw laat glijden in plaats van zich op de top van het huis op te hopen. Bijna elk type dakbedekkingsmateriaal kan op een zadeldak worden gebruikt, zoals asfaltshingles, cedershakes, metaal of tegels gemaakt van terracotta, klei of beton. Veel gevels hebben verschillende dakhoogtes met pieken en dalen en kunnen dakkapellen bevatten.

Uw dakdekker wil misschien metalen dakspanen of een metalen dak met staande naad installeren om lekken te voorkomen. Knipperen, dat verwijst naar dunne stukjes metaal die worden gebruikt om daklekken te voorkomen, moet worden geïnstalleerd rond de randen van de dakkapel, een schoorsteen, ramen en goten. Hoewel zadeldaken populair zijn, zijn ze niet per se de perfecte keuze voor elk huis of elk klimaat. Zadeldaken zijn niet goed geschikt voor locaties met veel wind of die gevoelig zijn voor orkanen.

Een zadeldak kan instorten als het frame geen goed geconstrueerde ondersteuning heeft. Hun diepe overhang kan bij harde wind loskomen van het huis, waardoor er ook materialen van de schuine zijkanten van het dak kunnen afpellen. Als je een zadeldak hebt en er een windstorm toeslaat, moet je dit na de storm laten inspecteren. Complexe zadeldaken kunnen architecturale uitdagingen voor uw bouwer opleveren, omdat de binnenmuren verschillende hoogtes moeten hebben om bij de vorm van het dak te passen.

In sommige gevallen, vooral als u in een gebied met harde wind woont, moet er extra ondersteuning in het dak worden ontworpen om windschade te voorkomen. Beide zaken kunnen extra tijd vergen, wat de kosten verhoogt. Eenvoudige zadeldaken kunnen gemakkelijker te bouwen zijn en daarom goedkoper dan complexere ontwerpen. Het belangrijkste voordeel van zadeldaken is hun vermogen om sneeuw- en waterophoping te weerstaan.

Bladeren kunnen ook gemakkelijker van een zadeldak glijden dan van een plat dak. Een steil hellend zadeldak zorgt voor gewelfde plafonds en meer zolderruimte. U kunt een gevelopening toevoegen zodat vocht uit de bovenkant van uw huis kan ontsnappen en om extra ventilatie mogelijk te maken voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Zadeldaken vormen een aanvulling op een verscheidenheid aan bouwstijlen en kunnen worden versierd met frontons en beugels die passen bij moderne esthetiek of een meer sierlijke Victoriaanse look.

Hoewel een eenvoudig piekdak met een driehoekige gevel is wat de meeste mensen visualiseren wanneer ze aan een zadeldak denken, zijn er enkele variaties die kunnen worden aangepast aan veel huisstijlen. Terwijl zadeldaken overal in de VS te zien zijn,. Praat met uw bouwer of architect om te zien of een zadeldak past bij uw stijl, locatie en budget. Het woordenboek definieert een gevel als „het deel van de muur dat het uiteinde van een schuin dak omsluit.

Simpel, toch? Maar binnen deze basisontwerpstructuur is er veel ruimte om te spelen met een zadeldakontwerp. Er zijn drie hoofdtypen dakstijlen die het vaakst worden gezien. Een voorgevelhuis is degene die je je waarschijnlijk voorstelt als je denkt aan een huis met een zadeldak. Door dit ontwerp bevindt de hoofdingang van het huis zich aan de gevelzijde, wat betekent dat de ingang van het huis zich onder de bovenkant van de driehoek bevindt die wordt gevormd door de twee schuine zijden van het dak.

Een gevel is het driehoekige deel van de buitenmuur van een huis dat een puntig of piekdak ondersteunt. Huizen in gotische stijl staan bekend om hun vele gevels. Een dakrand wordt gedefinieerd als de rand van het dak die over het oppervlak van een muur hangt. Dit is het deel van het dak dat uitsteekt voorbij de zijkant van een huis of gebouw.

Een gevel (of hark) is daarentegen de overhang van een gebouw dat voorkomt aan de kant die wordt bekroond door een zadeldak. Een heupdak (of schilddak) is een soort dakontwerp waarbij alle dakzijden naar beneden hellen naar de muren - waar de muren van het huis onder de dakrand aan elke kant van het dak zitten. De vorm en structuur van deze puntige gevels helpen het dak van een huis te ondersteunen en geven het gebouw een bijzondere architecturale stijl. Heck, er is zelfs een klassiek literatuurwerk van National Hawthorne getiteld „The House of the Seven Gables.

Nathaniel Hawthorne schreef beroemd over een gebouw met dit architectonische kenmerk in The House of the Seven Gables. Het kan op allerlei verschillende huizen worden geplaatst, waardoor het een veelzijdige en praktische optie is als je elk huis bovenaan staat. De ingang van een huis met een zadeldak bevindt zich echter niet altijd op een van de hoge buitenmuren van het huis die oprijzen om het puntje van de driehoek te vormen. Soms bevindt de ingang van het huis zich aan een van de zijkanten waar het schuine deel van het dak naar de dakrand komt.

Enkele andere doeleinden voor dakrand kunnen zijn om erosie van de funderingsfunderingen onder het huis te voorkomen door het water weg te voeren van de rand van het gebouw. .