Wanneer was de gevel op een dak?

De voorgevelgebouwen werden tijdens de middeleeuwse gotiek op grote schaal gebruikt in de straten van de Duitse stad. Aan de andere kant werden de zijgevelgebouwen populairder tussen de 14e en 17e eeuw tijdens de Renaissance.

Wanneer was de gevel op een dak?

De voorgevelgebouwen werden tijdens de middeleeuwse gotiek op grote schaal gebruikt in de straten van de Duitse stad. Aan de andere kant werden de zijgevelgebouwen populairder tussen de 14e en 17e eeuw tijdens de Renaissance. Het zadeldak werd in die tijd sterk beïnvloed door de Italiaanse architectuur. Zadeldaken dateren uit de vroege Griekse tijd, waar ze in tempels werden gebruikt.

Sindsdien zijn de daken architectonische hoofdbestanddelen in Noord-Europa en Amerika. Een gebouw dat met zijn gevel naar de straat kijkt, wordt een gebouw met voorgevel genoemd. Aan de andere kant heeft een gebouw met zijgevel zijn bergkam evenwijdig aan de straat en kijkt het uit met zijn ruiming of goot. In de middeleeuwse gotische periode werden voorgevelgebouwen beschouwd als de norm in de Duitse stadsstraten.

In de Renaissance, tussen de 14e en 17e eeuw, werden zijgevelgebouwen populair en werden ze beïnvloed door de Italiaanse architectuur. Tussen het begin van de 19e eeuw en 1920 werden voorgevelhuizen populair in Amerika. puntdaken zijn het soort dat jonge kinderen doorgaans tekenen. Ze hebben twee schuine zijden die samenkomen bij een bergkam, waardoor eindwanden ontstaan met een driehoekige verlenging, een gevel genaamd, aan de bovenkant.

Naast het schuurdak is het zadeldak een van de meest eenvoudige soorten daksystemen. Het wordt over de hele wereld gevonden en wordt gebruikt voor alle soorten schuilplaatsen. Als je vanaf de straat naar een huis kijkt en je ziet dakbedekking in één vlak boven de gevel, moeten de gevels aan de zijkanten zitten, het is een huis met zijgevel. Traditionele huizen in Cape Cod hebben zijgevels, vaak met dakkapellen met puntgevels.

Vraag een kind om een huis te tekenen en de resulterende afbeelding zal waarschijnlijk een vierkant huis bevatten met een driehoek erop. Die dakstijl is een zadeldak, ook wel bekend als een piek- of hellend dak. Zadeldaken behoren tot de meest populaire dakstijlen in de VS. En hebben een bekende vorm met schuine zijkanten die bovenaan een driehoek vormen die bekend staat als een gevel.

Afhankelijk van hun grootte en stijl kunnen huizen meer dan één gevel bevatten. De gevel zelf is meestal gebouwd met materialen die aan de buitenkant van het huis worden gebruikt, zoals steen, gevelbeplating of hout in plaats van dakbedekkingsmaterialen. Zadeldaken zijn meestal te vinden in koudere klimaten zoals New England en Canada, omdat de steile helling regen en sneeuw laat glijden in plaats van zich op de top van het huis op te hopen. Bijna elk type dakbedekkingsmateriaal kan op een zadeldak worden gebruikt, zoals asfaltshingles, cedershakes, metaal of tegels gemaakt van terracotta, klei of beton.

Veel gevels hebben verschillende dakhoogtes met pieken en dalen en kunnen dakkapellen bevatten. Uw dakdekker wil misschien metalen dakspanen of een metalen dak met staande naad installeren om lekken te voorkomen. Knipperen, dat verwijst naar dunne stukjes metaal die worden gebruikt om daklekken te voorkomen, moet worden geïnstalleerd rond de randen van de dakkapel, een schoorsteen, ramen en goten. Hoewel zadeldaken populair zijn, zijn ze niet per se de perfecte keuze voor elk huis of elk klimaat.

Zadeldaken zijn niet goed geschikt voor locaties met veel wind of die gevoelig zijn voor orkanen. een zadeldak kan instorten als het frame geen goed geconstrueerde ondersteuning heeft. Hun diepe overhang kan bij harde wind loskomen van het huis, waardoor er ook materialen van de schuine zijkanten van het dak kunnen afpellen. Als je een zadeldak hebt en er een windstorm toeslaat, moet je dit na de storm laten inspecteren.

Complexe zadeldaken kunnen architecturale uitdagingen voor uw bouwer opleveren, omdat de binnenmuren verschillende hoogtes moeten hebben om bij de vorm van het dak te passen. In sommige gevallen, vooral als u in een gebied met harde wind woont, moet er extra ondersteuning in het dak worden ontworpen om windschade te voorkomen. Beide zaken kunnen extra tijd vergen, wat de kosten verhoogt. Eenvoudige zadeldaken kunnen gemakkelijker te bouwen zijn en daarom goedkoper dan complexere ontwerpen.

Het belangrijkste voordeel van zadeldaken is hun vermogen om sneeuw- en waterophoping te weerstaan. Bladeren kunnen ook gemakkelijker van een zadeldak glijden dan van een plat dak. Een steil hellend zadeldak zorgt voor gewelfde plafonds en meer zolderruimte. U kunt een gevelopening toevoegen zodat vocht uit de bovenkant van uw huis kan ontsnappen en om extra ventilatie mogelijk te maken voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis.

Zadeldaken vormen een aanvulling op een verscheidenheid aan bouwstijlen en kunnen worden versierd met frontons en beugels die passen bij moderne esthetiek of een meer sierlijke Victoriaanse look. Hoewel een eenvoudig piekdak met een driehoekige gevel is wat de meeste mensen visualiseren wanneer ze aan een zadeldak denken, zijn er enkele variaties die kunnen worden aangepast aan veel huisstijlen. Terwijl zadeldaken overal in de VS te zien zijn,. Praat met uw bouwer of architect om te zien of een zadeldak past bij uw stijl, locatie en budget.

Michele Lerner is een bekroonde freelanceschrijver, redacteur en auteur die al meer dan twee decennia schrijft over onroerend goed, persoonlijke financiën en zakelijke onderwerpen. Door onze gids te downloaden, kunt u zich ook verheugen op het ontvangen van onze korte e-mailserie New Home 101.U kunt zich op elk gewenst moment afmelden voor dit abonnement. Het woordenboek definieert een gevel als „het deel van de muur dat het uiteinde van een schuin dak omsluit. Een zadeldak heeft twee secties die schuin staan tegenover de dakrand.

Deze zijn zo geplaatst dat de hoogste, horizontale randen samenkomen om het toppunt of dakrand te vormen. Bij het ontwerp van het zadeldak kunnen de spoed en de hoogte van de goten variëren, afhankelijk van de grootte van het pand. Een nokbord loopt langs het hoogste punt of de top van het dak en loopt evenwijdig aan de buitenmuren. Gemiddeld kan een goed geïnstalleerd zadeldak 40 jaar meegaan, en zelfs langer, mits het een adequaat ondersteunend raamwerk heeft.

Van gevel tot zolder, lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten dakvormen die karakter en stijl aan huizen toevoegen. Van gevel tot schuur tot schuurvormig, ontdek de verschillende soorten dakontwerpen die elk huis zijn eigen karakter geven. Een zadeldak heeft over het algemeen twee zijden met een helling vanaf de rand naar de uiteinden van het dak. De muurgevel lijkt op een klassiek fronton, maar eenvoudiger en functioneler als een basiselement van Laugier's Primitive Hut.

Een goed zadeldak kan lang meegaan als het met de juiste materialen is geïnstalleerd en voldoende is ondersteund met zijn omlijsting. Veel Amerikaanse volkstaalhuizen hebben zogenaamde kroonlijstterugkeer of dakrandterugkeer, die horizontale decoratie die een eenvoudige gevel begint te transformeren in een meer koninklijk fronton. Als de hoogte- of dakspantlengtes van de twee dakdelen verschillend zijn, wordt dit beschreven als een 'asymmetrisch zadeldak'. Dat zijn de gevels zelf, de delen van de muur die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de rand.

Er zijn ook termen om puntdaken te onderscheiden die hun schuine kant aan de voorkant laten zien (zijgevel) van die waar de puntige muur prominent aanwezig is (voorgevel). Het zadeldak van de doos heeft een driehoekige verlenging aan elk uiteinde van het huis, met het dakgedeelte aan het einde ingepakt. Ter vergelijking: in alpiene gebieden hebben zadeldaken een ondiepere helling, wat de blootstelling aan de wind vermindert en de sneeuw beter ondersteunt, waardoor het risico op een ongecontroleerde lawine wordt verkleind en gemakkelijker een isolerende sneeuwlaag wordt vastgehouden. Terwijl Gaudi de vorm van de gevel in Barcelona buigde, drukte de Canadese architect Ernest Cormier (1885-1980) art deco-styling uit in Montreal.

Uit de 17e-eeuwse barokperiode van de Europese industrialisatie wordt een Nederlandse gevel gekenmerkt door een klein fronton aan de bovenkant. Het ontwerp van het zadeldak is vatbaarder voor windschade, omdat het een steilere helling heeft in vergelijking met andere daktypen. .