Wat is beter heupdak of zadeldak?

Omdat ze wat steviger zijn, zijn deze daken een betere keuze voor gebieden met veel wind. Het belangrijkste voordeel van zadeldaken zijn de kosten.

Wat is beter heupdak of zadeldak?

Omdat ze wat steviger zijn, zijn deze daken een betere keuze voor gebieden met veel wind. Het belangrijkste voordeel van zadeldaken zijn de kosten. Ze zijn meestal goedkoper dan heupdaken vanwege minder algemene dakbedekkingsmaterialen. Een open zadeldak heeft bijvoorbeeld slechts twee dakvlakken, waar een heupdak er vier heeft.

Dit betekent dat hoewel u meer van het gevelbekledingsmateriaal moet kopen, het nog steeds minder kost dan het alternatief. Het belangrijkste verschil tussen een heup- en zadeldak zijn de hellingen aan de zijkanten. Op een schilddak hellen alle kanten naar beneden naar de muren van het huis. Zadeldaken hebben slechts twee driehoekige hellingen die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de rand.

Een zadeldakontwerp is bijvoorbeeld goedkoper te ventileren dan een heupdak, maar als u de zolderruimte onder een zadeldak gebruikt om te wonen en een AC-unit toevoegt, gaan de totale besparingen uit het raam. De beslissing of een woning een heupdak of een zadeldak krijgt, wordt bepaald in de ontwerpfase, dus dit is een beslissing die doorgaans wordt genomen tijdens het ontwerp van nieuwe woningen. Bovendien heeft een zadeldak mogelijk extra beugels nodig om de windweerstand te vergroten, wat tijd en vaardigheid kost om te installeren. Gelukkig biedt Long Roofing een verscheidenheid aan betalingsopties om dakbedekkingsupgrades betaalbaarder te maken.

Een Nederlands zadeldak is een mix van een zadeldak en een heupdak, wat de discussie over zadeldak versus heupdak bemoeilijkt. Bovendien moet u uw heupdak beschermen met ijs- en waterbeschermer om het effect van sneeuwweer te beperken. De vereisten voor dakversteviging zijn gebaseerd op de ultieme windsnelheid en de seismische ontwerpcategorie van de locatie van het huis. Metalen daken met staande naden zijn ook zeer geschikt voor extreme weersomstandigheden, omdat ze zijn voorzien van verborgen bevestigingsmiddelen en meestal in zwaardere meters worden geleverd.

Hoewel ze gemakkelijk sneeuw en regen afwerpen, houden zadeldaken niet zo goed stand tijdens periodes van extreem weer of harde wind. Dit daktype is populair op kerktorens met hoge hellingen, en is vaak te vinden in huizen in de buitenwijken. Om de luchtweerstand te verbeteren, hebben zadeldaken vaak extra beugels nodig, die de bouwtijd verder verlengen. Als u een zadeldak gebruikt in een gebied met veel wind, zorg er dan voor dat het wordt geïnstalleerd met de juiste beugels en controleer het dak na een storm met veel wind.

Zodra u het juiste daktype hebt geselecteerd, is het belangrijk om de juiste dakspanen erop te installeren, voor zowel prestaties als stijl. Zowel heup- als zadeldaken zullen de komende jaren een prominente plaats blijven innemen bij de meest populaire dakontwerpen. Het is gewoon een gevelgarage maar opzij gedraaid, zodat de garagedeuren zich aan de zijkant van het gebouw bevinden die geen gevel heeft. Goede zolderventilatie is belangrijk als u uw dak en uw bredere woning in goede staat wilt houden.