Wat betekent gevel in de architectuur?

Gevelgevel, driehoekig deel van de muur aan het einde van een schuin dak, dat zich uitstrekt van de dakrand tot de top. Een gevel is het doorgaans driehoekige deel van een muur tussen de randen van kruisende dakhellingen.

Wat betekent gevel in de architectuur?

Gevelgevel, driehoekig deel van de muur aan het einde van een schuin dak, dat zich uitstrekt van de dakrand tot de top. Een gevel is het doorgaans driehoekige deel van een muur tussen de randen van kruisende dakhellingen. De vorm van de gevel en hoe deze wordt gedetailleerd, hangt af van het gebruikte structurele systeem, dat het klimaat, de beschikbaarheid van materiaal en esthetische zorgen weerspiegelt. De term gevelwand of geveluiteinde verwijst vaker naar de hele muur, inclusief de gevel en de muur eronder.

Sommige daksoorten hebben geen gevel (bijvoorbeeld heupdaken niet). Een veel voorkomend type dak met gevels, het zadeldak, is vernoemd naar de prominente gevels. Een gevel is een driehoekige muur gevormd door een schuin dak. Het dak is niet de gevel; de muur is de gevel tot aan de daklijn, maar je hebt over het algemeen een zadeldak nodig om een zadeldak te hebben.

Het is gebruikelijk om het driehoekige gebied gemaakt van een gambreldak ook een gevel te noemen. Sommige definities omvatten zelfs de eindranden van het dak als onderdeel van de gevel. Wanneer u gevels bespreekt met uw architect of aannemer, wees dan niet verlegen om te vragen wat hun definitie is. Sommige mensen noemen de gevelmuur bijvoorbeeld de muur aan de gevelzijde tot aan de fundering.

Anderen noemen de gevelmuur terecht als dat deel van de gevelbeplating tussen de hellingen van het dak. Gable is het einde van een schuin dak. Een standaard hellend dak heeft bijvoorbeeld de zijkanten van het dak die zich aan de onderkant van het schuine deel van het dak bevinden. Deze zijden worden normaal gesproken de dakrand van het dak genoemd.

De andere twee zijden van de structuur die op driehoeken lijken, worden beschouwd als de gevels van de structuur. Vraag een kind om een huis te tekenen en de resulterende afbeelding zal waarschijnlijk een vierkant huis bevatten met een driehoek erop. Die dakstijl is een zadeldak, ook wel bekend als een piek- of hellend dak. Zadeldaken behoren tot de meest populaire dakstijlen in de VS.

En hebben een bekende vorm met schuine zijkanten die bovenaan een driehoek vormen die bekend staat als een gevel. Afhankelijk van hun grootte en stijl kunnen huizen meer dan één gevel bevatten. De gevel zelf is meestal gebouwd met materialen die aan de buitenkant van het huis worden gebruikt, zoals steen, gevelbeplating of hout in plaats van dakbedekkingsmaterialen. Zadeldaken zijn meestal te vinden in koudere klimaten zoals New England en Canada, omdat de steile helling regen en sneeuw laat glijden in plaats van zich op de top van het huis op te hopen.

Bijna elk type dakbedekkingsmateriaal kan op een zadeldak worden gebruikt, zoals asfaltshingles, cedershakes, metaal of tegels gemaakt van terracotta, klei of beton. Veel gevels hebben verschillende dakhoogtes met pieken en dalen en kunnen dakkapellen bevatten. Uw dakdekker wil misschien metalen dakspanen of een metalen dak met staande naad installeren om lekken te voorkomen. Knipperen, dat verwijst naar dunne stukjes metaal die worden gebruikt om daklekken te voorkomen, moet worden geïnstalleerd rond de randen van de dakkapel, een schoorsteen, ramen en goten.

Hoewel zadeldaken populair zijn, zijn ze niet per se de perfecte keuze voor elk huis of elk klimaat. Zadeldaken zijn niet goed geschikt voor locaties met veel wind of die gevoelig zijn voor orkanen. Een zadeldak kan instorten als het frame geen goed geconstrueerde ondersteuning heeft. Hun diepe overhang kan bij harde wind loskomen van het huis, waardoor er ook materialen van de schuine zijkanten van het dak kunnen afpellen.

Als je een zadeldak hebt en er een windstorm toeslaat, moet je dit na de storm laten inspecteren. Complexe zadeldaken kunnen architecturale uitdagingen voor uw bouwer opleveren, omdat de binnenmuren verschillende hoogtes moeten hebben om bij de vorm van het dak te passen. In sommige gevallen, vooral als u in een gebied met harde wind woont, moet er extra ondersteuning in het dak worden ontworpen om windschade te voorkomen. Beide zaken kunnen extra tijd vergen, wat de kosten verhoogt.

Eenvoudige zadeldaken kunnen gemakkelijker te bouwen zijn en daarom goedkoper dan complexere ontwerpen. Het belangrijkste voordeel van zadeldaken is hun vermogen om sneeuw- en waterophoping te weerstaan. Bladeren kunnen ook gemakkelijker van een zadeldak glijden dan van een plat dak. Een steil hellend zadeldak zorgt voor gewelfde plafonds en meer zolderruimte.

U kunt een gevelopening toevoegen zodat vocht uit de bovenkant van uw huis kan ontsnappen en om extra ventilatie mogelijk te maken voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Zadeldaken vormen een aanvulling op een verscheidenheid aan bouwstijlen en kunnen worden versierd met frontons en beugels die passen bij moderne esthetiek of een meer sierlijke Victoriaanse look. Hoewel een eenvoudig piekdak met een driehoekige gevel is wat de meeste mensen visualiseren wanneer ze aan een zadeldak denken, zijn er enkele variaties die kunnen worden aangepast aan veel huisstijlen. Terwijl zadeldaken overal in de VS te zien zijn,.

Praat met uw bouwer of architect om te zien of een zadeldak past bij uw stijl, locatie en budget. Een gevel is het driehoekige deel van de buitenmuur van een huis dat een puntig of piekdak ondersteunt. Huizen in gotische stijl staan bekend om hun vele gevels. Een fronton is een specifiek type klassieke gevel, minder functioneel afhankelijk van het dak en structureel nuttiger bovenop een reeks kolommen of als decoratie boven een deur of raam.

Gebouwen met voorgevels worden in de gotische periode als typerend beschouwd voor Duitse stadsstraten, terwijl latere renaissancistische gebouwen, beïnvloed door Italiaanse architectuur, vaak zijgevels hebben. Als een dakkapel in een daksysteem is geïnstalleerd, normaal gesproken, als de dakkapel uit twee schuine zijden van het dak bestaat, eindigt deze dakkapel in een eindgevel. Een Wimperg, in het Duits en Nederlands, is een gotische siergevel met maaswerk boven ramen of portalen, die vaak gepaard gingen met pinakels. Het dak was van riet bedekt en had misschien aan elk uiteinde een gevel met een gat om de rook van het houtvuur te laten ontsnappen.

Terwijl een gebouw met voorgevel of zadelgevel met zijn gevel naar de straat kijkt, kijkt een gebouw met zijgevel ernaar toe met zijn ruiming (goot), wat betekent dat de bergkam evenwijdig is aan de straat. Zoals de illustratie die hier wordt getoond, hebben kruispuntgebouwen gevels zowel aan de voor- als aan de zijkant, gecreëerd door een daldak. Maar in tegenstelling tot klassieke structuren, die werken door middel van trabeatie, zijn de geveluiteinden van veel gebouwen eigenlijk dragende muurstructuren. .