Wat is het doel van een gevel?

In de klassieke architectuur werd een gevel een fronton genoemd. Een gevel moet niet alleen esthetisch zijn ontworpen, maar moet ook kunnen voorkomen dat water de kruising tussen muur en dak binnendringt.

Wat is het doel van een gevel?

In de klassieke architectuur werd een gevel een fronton genoemd. Een gevel moet niet alleen esthetisch zijn ontworpen, maar moet ook kunnen voorkomen dat water de kruising tussen muur en dak binnendringt. Een gevel is het doorgaans driehoekige deel van een muur tussen de randen van kruisende dakhellingen. De vorm van de gevel en hoe deze wordt gedetailleerd, hangt af van het gebruikte structurele systeem, dat het klimaat, de beschikbaarheid van materiaal en esthetische zorgen weerspiegelt.

De term gevelwand of geveluiteinde verwijst vaker naar de hele muur, inclusief de gevel en de muur eronder. Sommige daksoorten hebben geen gevel (bijvoorbeeld heupdaken niet). Een veel voorkomend type dak met gevels, het zadeldak, is vernoemd naar de prominente gevels. Vraag een kind om een huis te tekenen en de resulterende afbeelding zal waarschijnlijk een vierkant huis bevatten met een driehoek erop.

Die dakstijl is een zadeldak, ook wel bekend als een piek- of hellend dak. Zadeldaken behoren tot de meest populaire dakstijlen in de VS. En hebben een bekende vorm met schuine zijkanten die bovenaan een driehoek vormen die bekend staat als een gevel. Afhankelijk van hun grootte en stijl kunnen huizen meer dan één gevel bevatten.

De gevel zelf is meestal gebouwd met materialen die aan de buitenkant van het huis worden gebruikt, zoals steen, gevelbeplating of hout in plaats van dakbedekkingsmaterialen. Zadeldaken zijn meestal te vinden in koudere klimaten zoals New England en Canada, omdat de steile helling regen en sneeuw laat glijden in plaats van zich op de top van het huis op te hopen. Bijna elk type dakbedekkingsmateriaal kan op een zadeldak worden gebruikt, zoals asfaltshingles, cedershakes, metaal of tegels gemaakt van terracotta, klei of beton. Veel gevels hebben verschillende dakhoogtes met pieken en dalen en kunnen dakkapellen bevatten.

Uw dakdekker wil misschien metalen dakspanen of een metalen dak met staande naad installeren om lekken te voorkomen. Knipperen, dat verwijst naar dunne stukjes metaal die worden gebruikt om daklekken te voorkomen, moet worden geïnstalleerd rond de randen van de dakkapel, een schoorsteen, ramen en goten. Hoewel zadeldaken populair zijn, zijn ze niet per se de perfecte keuze voor elk huis of elk klimaat. Zadeldaken zijn niet goed geschikt voor locaties met veel wind of die gevoelig zijn voor orkanen.

Een zadeldak kan instorten als het frame geen goed geconstrueerde ondersteuning heeft. Hun diepe overhang kan bij harde wind loskomen van het huis, waardoor er ook materialen van de schuine zijkanten van het dak kunnen afpellen. Als je een zadeldak hebt en er een windstorm toeslaat, moet je dit na de storm laten inspecteren. Complexe zadeldaken kunnen architecturale uitdagingen voor uw bouwer opleveren, omdat de binnenmuren verschillende hoogtes moeten hebben om bij de vorm van het dak te passen.

In sommige gevallen, vooral als u in een gebied met harde wind woont, moet er extra ondersteuning in het dak worden ontworpen om windschade te voorkomen. Beide zaken kunnen extra tijd vergen, wat de kosten verhoogt. Eenvoudige zadeldaken kunnen gemakkelijker te bouwen zijn en daarom goedkoper dan complexere ontwerpen. Het belangrijkste voordeel van zadeldaken is hun vermogen om sneeuw- en waterophoping te weerstaan.

Bladeren kunnen ook gemakkelijker van een zadeldak glijden dan van een plat dak. Een steil hellend zadeldak zorgt voor gewelfde plafonds en meer zolderruimte. U kunt een gevelopening toevoegen zodat vocht uit de bovenkant van uw huis kan ontsnappen en om extra ventilatie mogelijk te maken voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Zadeldaken vormen een aanvulling op een verscheidenheid aan bouwstijlen en kunnen worden versierd met frontons en beugels die passen bij moderne esthetiek of een meer sierlijke Victoriaanse look.

Hoewel een eenvoudig piekdak met een driehoekige gevel is wat de meeste mensen visualiseren wanneer ze aan een zadeldak denken, zijn er enkele variaties die kunnen worden aangepast aan veel huisstijlen. Terwijl zadeldaken overal in de VS te zien zijn,. Praat met uw bouwer of architect om te zien of een zadeldak past bij uw stijl, locatie en budget. Laten we eens kijken naar enkele van de voor- en nadelen van het kiezen van deze populaire variëteit.

Aan de andere kant zie je niet zoveel zadeldaken in Tornado Alley of orkanen gevoelige gebieden en niet voor niets. Zadeldaken bevatten meestal langere dakrand die onder extreme hoeken zitten in vergelijking met de basis van het huis. Krachtige wind kan onder het dak blijven hangen en het dak beschadigen of er helemaal af trekken. De hoge helling van het dak en de nodige sterkte van de dakrand, of de bovenkant van het dak waar de twee zijden samenkomen, maken dit een gevaarlijke optie wanneer deze niet correct is gebouwd.

Hoewel de constructie vrij eenvoudig is, is het belangrijker dan andere ontwerpen om samen te werken met een hooggekwalificeerde architect in uw omgeving. Wanneer ze niet correct worden ondersteund, kunnen puntdaken op zichzelf instorten. Zolders bieden veel meer dan een plek om oude kerstversieringen op te slaan. Zadeldaken bieden extra ruimte voor een zolder en bevatten vaak nokventilatieopeningen, dit zijn speciaal ontworpen ventilatieopeningen voor het regelen van vocht en temperatuur in uw huis.

Met de juiste ventilatie helpen zolders de algehele temperatuur van een huis onder controle te houden, zowel door warme lucht in de zomer weg te houden van uw leefruimte als deze in de winter binnen te houden. Sommige dakbedekkingsproblemen kunnen gemakkelijker te herkennen zijn dan andere, aangezien puntdaken vatbaarder zijn voor windschade, kunt u uw plaatselijke dakdekker regelmatiger bellen dan bij een plat of heupdakontwerp. Zelfs als je in een gebied woont zonder een hard orkaanseizoen, kan af en toe een storm leiden tot frequentere vervanging van dakspanen, opnieuw verzegelen rond dakkapellen en schoorstenen en gebarsten flitsen. Een gevel is een driehoekige muur gevormd door een schuin dak.

Het dak is niet de gevel; de muur is de gevel tot aan de daklijn, maar je hebt over het algemeen een zadeldak nodig om een zadeldak te hebben. Het is gebruikelijk om het driehoekige gebied gemaakt van een gambreldak ook een gevel te noemen. Sommige definities omvatten zelfs de eindranden van het dak als onderdeel van de gevel. Wanneer u gevels bespreekt met uw architect of aannemer, wees dan niet verlegen om te vragen wat hun definitie is.

Sommige mensen noemen de gevelmuur bijvoorbeeld de muur aan de gevelzijde tot aan de fundering. Anderen noemen de gevelmuur terecht als dat deel van de gevelbeplating tussen de hellingen van het dak. Een gevel is net zo eenvoudig als het tekenen van een driehoek. Als je een stuk papier in het midden vouwt, vormen de driehoekige vorm die je aan beide uiteinden ziet de gevels van het dak.

Omdat het zadeldak in feite bestaat uit twee grote stukken die schuin tegen elkaar staan en aan elkaar zijn bevestigd, is het een heel eenvoudig ontwerp - dat een groot deel van zijn populariteit vormt. Met minimale materialen die nodig zijn in vergelijking met sommige andere dakbedekkingsstijlen, is het een kosteneffectieve manier om dekking op de bovenkant van uw schuur te leggen. Omdat het ongelooflijk gebruikelijk is, helpt de grote vraag ook om de productiekosten laag te houden, waardoor het een geweldige en betaalbare optie voor u is. Gevelgevel, driehoekig deel van de muur aan het einde van een schuin dak, dat zich uitstrekt van de dakrand tot de top.

De gevels in klassieke Griekse tempels worden frontons genoemd. .