Wat is een zadeldak?

Een zadeldak is een dak dat bestaat uit twee delen waarvan de bovenste horizontale randen samenkomen om de nok te vormen. De meest voorkomende dakvorm in koude of gematigde klimaten, het is gemaakt van spanten, dakspanten of gordingen.

Wat is een zadeldak?

Een zadeldak is een dak dat bestaat uit twee delen waarvan de bovenste horizontale randen samenkomen om de nok te vormen. De meest voorkomende dakvorm in koude of gematigde klimaten, het is gemaakt van spanten, dakspanten of gordingen. De toonhoogte van een zadeldak kan. Vraag een kind om een huis te tekenen en de resulterende afbeelding zal waarschijnlijk een vierkant huis bevatten met een driehoek erop.

Die dakstijl is een zadeldak, ook wel bekend als een piek- of hellend dak. Zadeldaken behoren tot de meest populaire dakstijlen in de VS. En hebben een bekende vorm met schuine zijkanten die bovenaan een driehoek vormen die bekend staat als een gevel. Afhankelijk van hun grootte en stijl kunnen huizen meer dan één gevel bevatten.

De gevel zelf is meestal gebouwd met materialen die aan de buitenkant van het huis worden gebruikt, zoals steen, gevelbeplating of hout in plaats van dakbedekkingsmaterialen. Zadeldaken zijn meestal te vinden in koudere klimaten zoals New England en Canada, omdat de steile helling regen en sneeuw laat glijden in plaats van zich op de top van het huis op te hopen. Bijna elk type dakbedekkingsmateriaal kan op een zadeldak worden gebruikt, zoals asfaltshingles, cedershakes, metaal of tegels gemaakt van terracotta, klei of beton. Veel gevels hebben verschillende dakhoogtes met pieken en dalen en kunnen dakkapellen bevatten.

Uw dakdekker wil misschien metalen dakspanen of een metalen dak met staande naad installeren om lekken te voorkomen. Knipperen, dat verwijst naar dunne stukjes metaal die worden gebruikt om daklekken te voorkomen, moet worden geïnstalleerd rond de randen van de dakkapel, een schoorsteen, ramen en goten. Hoewel zadeldaken populair zijn, zijn ze niet per se de perfecte keuze voor elk huis of elk klimaat. Zadeldaken zijn niet goed geschikt voor locaties met veel wind of die gevoelig zijn voor orkanen.

Een zadeldak kan instorten als het frame geen goed geconstrueerde ondersteuning heeft. Hun diepe overhang kan bij harde wind loskomen van het huis, waardoor er ook materialen van de schuine zijkanten van het dak kunnen afpellen. Als je een zadeldak hebt en er een windstorm toeslaat, moet je dit na de storm laten inspecteren. Complexe zadeldaken kunnen architecturale uitdagingen voor uw bouwer opleveren, omdat de binnenmuren verschillende hoogtes moeten hebben om bij de vorm van het dak te passen.

In sommige gevallen, vooral als u in een gebied met harde wind woont, moet er extra ondersteuning in het dak worden ontworpen om windschade te voorkomen. Beide zaken kunnen extra tijd vergen, wat de kosten verhoogt. Eenvoudige zadeldaken kunnen gemakkelijker te bouwen zijn en daarom goedkoper dan complexere ontwerpen. Het belangrijkste voordeel van zadeldaken is hun vermogen om sneeuw- en waterophoping te weerstaan.

Bladeren kunnen ook gemakkelijker van een zadeldak glijden dan van een plat dak. Een steil hellend zadeldak zorgt voor gewelfde plafonds en meer zolderruimte. U kunt een gevelopening toevoegen zodat vocht uit de bovenkant van uw huis kan ontsnappen en om extra ventilatie mogelijk te maken voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Zadeldaken vormen een aanvulling op een verscheidenheid aan bouwstijlen en kunnen worden versierd met frontons en beugels die passen bij moderne esthetiek of een meer sierlijke Victoriaanse look.

Hoewel een eenvoudig piekdak met een driehoekige gevel is wat de meeste mensen visualiseren wanneer ze aan een zadeldak denken, zijn er enkele variaties die kunnen worden aangepast aan veel huisstijlen. Terwijl zadeldaken overal in de VS te zien zijn,. Praat met uw bouwer of architect om te zien of een zadeldak past bij uw stijl, locatie en budget. Michele Lerner is een bekroonde freelanceschrijver, redacteur en auteur die al meer dan twee decennia schrijft over onroerend goed, persoonlijke financiën en zakelijke onderwerpen.

Door onze gids te downloaden, kunt u zich ook verheugen op het ontvangen van onze korte e-mailserie New Home 101.U kunt zich op elk gewenst moment afmelden voor dit abonnement. Een zadeldak heeft minstens één plat uiteinde dat een „gevel” wordt genoemd. Dit driehoekige uiteinde is niet samengesteld uit dakmaterialen. In plaats daarvan is het gemaakt van gevelbeplating, steen of welke materialen dan ook worden gebruikt aan de rest van de buitenkant van het huis.

Een zadeldak kan een, twee of meer gevels hebben. Een zadeldak heeft twee secties die schuin staan tegenover de dakrand. Deze zijn zo geplaatst dat de hoogste, horizontale randen samenkomen om het toppunt of dakrand te vormen. Bij het ontwerp van het zadeldak kunnen de spoed en de hoogte van de goten variëren, afhankelijk van de grootte van het pand.

Een nokbord loopt langs het hoogste punt of de top van het dak en loopt evenwijdig aan de buitenmuren. Zadeldaken hebben slechts twee driehoekige hellingen die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de bergkam. Als de zichtbare voorkant van het huis zich op dezelfde muur bevindt als de gevel, wordt het dak vaak een voorgevel genoemd. Niet alleen is een heupdak uitdagend om te ontwerpen, maar het vereist ook meer dakbedekkingsmaterialen dan een zadeldak.

Bij daksoorten wordt de gevel over het algemeen op het heupdak geplaatst, waardoor er meer ruimte binnen het hok ontstaat. Een zadeldak bestaat uit driehoekige hellingen die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de rand. Hoewel zowel heupdaken als zadeldaken kunnen worden gebruikt om prachtige architecturale stijlen te creëren, hebben zadeldaken meer ruimte voor decor. Deze prestaties bij koud weer kunnen verklaren waarom zadeldaken populairder zijn dan heupdaken in besneeuwde gebieden.

Als u een zadeldak gebruikt in een gebied met veel wind, zorg er dan voor dat het wordt geïnstalleerd met de juiste beugels en controleer het dak na een storm met veel wind. Een zadeldak kan worden uitgerust met zadelopeningen, die u kunnen helpen de luchtvochtigheid te verminderen en uw huis gezond te houden. Als de wind in de richting van het schuine dak komt, gaat het goed, maar als het aan de gevel komt, dan is je huis letterlijk gewoon een gigantisch, plat oppervlak. Hoewel heupdaken en zadeldaken veel voorkomende dakstijlen zijn die over de hele wereld worden gebruikt, heeft elk een paar voordelen ten opzichte van de andere.

Aangezien een zadeldak veel eenvoudiger te bouwen is dan andere complexe dakalternatieven, zijn de totale kosten voor het bouwen en installeren van daken lager. In een Nederlands zadeldak wordt de gevel bovenop het heupdak geplaatst, waardoor er meer ruimte is op een zolder of zolderruimte. Geveldecor is verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen, van eenvoudig en modern tot ingewikkeld en ouderwets. Het is belangrijk op te merken dat deze zijden verschillende afmetingen kunnen hebben, afhankelijk van het pand en dat grotere woongebouwen soms twee of meer gevels kunnen hebben om meer structuur en diepte toe te voegen.

.