Wat is een zadeldak?

Zelfstandig naamwoord - een dak met twee schuine zijden en een gevel aan elk uiteinde. Vraag een kind om een huis te tekenen en de resulterende afbeelding zal waarschijnlijk een vierkant huis bevatten met een driehoek erop.

Wat is een zadeldak?

Zelfstandig naamwoord - een dak met twee schuine zijden en een gevel aan elk uiteinde. Vraag een kind om een huis te tekenen en de resulterende afbeelding zal waarschijnlijk een vierkant huis bevatten met een driehoek erop. Die dakstijl is een zadeldak, ook wel bekend als een piek- of hellend dak. Zadeldaken behoren tot de meest populaire dakstijlen in de VS.

En hebben een bekende vorm met schuine zijkanten die bovenaan een driehoek vormen die bekend staat als een gevel. Afhankelijk van hun grootte en stijl kunnen huizen meer dan één gevel bevatten. De gevel zelf is meestal gebouwd met materialen die aan de buitenkant van het huis worden gebruikt, zoals steen, gevelbeplating of hout in plaats van dakbedekkingsmaterialen. Zadeldaken zijn meestal te vinden in koudere klimaten zoals New England en Canada, omdat de steile helling regen en sneeuw laat glijden in plaats van zich op de top van het huis op te hopen.

Bijna elk type dakbedekkingsmateriaal kan op een zadeldak worden gebruikt, zoals asfaltshingles, cedershakes, metaal of tegels gemaakt van terracotta, klei of beton. Veel gevels hebben verschillende dakhoogtes met pieken en dalen en kunnen dakkapellen bevatten. Uw dakdekker wil misschien metalen dakspanen of een metalen dak met staande naad installeren om lekken te voorkomen. Knipperen, dat verwijst naar dunne stukjes metaal die worden gebruikt om daklekken te voorkomen, moet worden geïnstalleerd rond de randen van de dakkapel, een schoorsteen, ramen en goten.

Hoewel zadeldaken populair zijn, zijn ze niet per se de perfecte keuze voor elk huis of elk klimaat. Zadeldaken zijn niet goed geschikt voor locaties met veel wind of die gevoelig zijn voor orkanen. een zadeldak kan instorten als het frame geen goed geconstrueerde ondersteuning heeft. Hun diepe overhang kan bij harde wind loskomen van het huis, waardoor er ook materialen van de schuine zijkanten van het dak kunnen afpellen.

Als je een zadeldak hebt en er een windstorm toeslaat, moet je dit na de storm laten inspecteren. Complexe zadeldaken kunnen architecturale uitdagingen voor uw bouwer opleveren, omdat de binnenmuren verschillende hoogtes moeten hebben om bij de vorm van het dak te passen. In sommige gevallen, vooral als u in een gebied met harde wind woont, moet er extra ondersteuning in het dak worden ontworpen om windschade te voorkomen. Beide zaken kunnen extra tijd vergen, wat de kosten verhoogt.

Eenvoudige zadeldaken kunnen gemakkelijker te bouwen zijn en daarom goedkoper dan complexere ontwerpen. Het belangrijkste voordeel van zadeldaken is hun vermogen om sneeuw- en waterophoping te weerstaan. Bladeren kunnen ook gemakkelijker van een zadeldak glijden dan van een plat dak. Een steil hellend zadeldak zorgt voor gewelfde plafonds en meer zolderruimte.

U kunt een gevelopening toevoegen zodat vocht uit de bovenkant van uw huis kan ontsnappen en om extra ventilatie mogelijk te maken voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Zadeldaken vormen een aanvulling op een verscheidenheid aan bouwstijlen en kunnen worden versierd met frontons en beugels die passen bij moderne esthetiek of een meer sierlijke Victoriaanse look. Hoewel een eenvoudig piekdak met een driehoekige gevel is wat de meeste mensen visualiseren wanneer ze aan een zadeldak denken, zijn er enkele variaties die kunnen worden aangepast aan veel huisstijlen. Terwijl zadeldaken overal in de VS te zien zijn,.

Praat met uw bouwer of architect om te zien of een zadeldak past bij uw stijl, locatie en budget. Een zadeldak heeft twee secties die schuin staan tegenover de dakrand. Deze zijn zo geplaatst dat de hoogste, horizontale randen samenkomen om het toppunt of dakrand te vormen. Bij het ontwerp van het zadeldak kunnen de spoed en de hoogte van de goten variëren, afhankelijk van de grootte van het pand.

Een nokbord loopt langs het hoogste punt of de top van het dak en loopt evenwijdig aan de buitenmuren. Een zadeldak heeft minstens één plat uiteinde dat een „gevel” wordt genoemd. Dit driehoekige uiteinde is niet samengesteld uit dakmaterialen. In plaats daarvan is het gemaakt van gevelbeplating, steen of welke materialen dan ook worden gebruikt aan de rest van de buitenkant van het huis.

Een zadeldak kan een, twee of meer gevels hebben. Bij daksoorten wordt de gevel over het algemeen op het heupdak geplaatst, waardoor er meer ruimte binnen het hok ontstaat. Het is gewoon een gevelgarage maar opzij gedraaid, zodat de garagedeuren zich aan de zijkant van het gebouw bevinden die geen gevel heeft. Huizen met een kruiszadeldakverlenging kunnen bijvoorbeeld afzonderlijke vleugels, een grotere veranda of een aangrenzende garage hebben.

Zadeldaken zijn niet echt te vergelijken met heupdaken als het gaat om het omgaan met gebieden met veel wind en sneeuw. Bovendien heeft een zadeldak mogelijk extra beugels nodig om de windweerstand te vergroten, wat tijd en vaardigheid kost om te installeren. Het passeerde het zadeldak dat sindsdien werd beschouwd als een architectonisch hoofdbestanddeel in Noord-Europa en Amerika. Gelukkig betekent de extra breedte op een achteruitgevelgarage ook dat de regenpijpen verder weg van de oprit zijn dan anders.

Een nederlands zadeldak is een mix van een zadeldak en een heupdak, wat de discussie over zadeldak versus heupdak bemoeilijkt. Bij dit type dak gaat meestal de voordeur van het huis onder de gevel en biedt een uitnodigend brandpunt aan de voorkant van het huis. Een zadeldak op een kerktoren (zadeltoren) wordt in Zwitserland meestal een 'kaaswigdak' (Käsbissendach) genoemd. Alle wanden hebben dezelfde hoogte en het is niet nodig om de extra versteviging aan te brengen die een zadeldak nodig heeft.

Een zadeldak heeft over het algemeen twee zijden met een helling vanaf de rand naar de uiteinden van het dak. .