Hoe heet de bovenste rand van een dak?

De nok is de top waar twee schuine dakdelen samenkomen. Een nokbord maakt deel uit van het frame van een dak en loopt horizontaal langs de top van een schuin dak.

Hoe heet de bovenste rand van een dak?

De nok is de top waar twee schuine dakdelen samenkomen. Een nokbord maakt deel uit van het frame van een dak en loopt horizontaal langs de top van een schuin dak. In wezen de ruggengraat van een conventioneel dak met stokframe, is het nokbord ingeklemd tussen de ontmoetingspunten van de dakspanten. Het bovenste deel van een zijwand (of flankwand), meestal driehoekig van vorm, dat op een punt op de rand van een schuin dak komt.

Soms aangeduid als gewone spanten of rondhouten, stijgen deze hellende stukken hout van de dakrand aan de onderkant van het dak naar de top van de nok bovenaan. Spanten ondersteunen een hellende dakbedekking. Het hoogste punt van een hellend dak dat de kop van de rondhouten ontvangt (ook wel spanten of gewone spanten genoemd). Een speciaal ontworpen tegel die de noktop van een schuin dak bedekt.

Sinds 1990 helpt het team van Bill Ragan Roofing huiseigenaren in de omgeving van Nashville met al hun dakbehoeften. Als je naar je dak kijkt, is de nok de horizontale lijn die over de lengte loopt aan de bovenkant van de twee dakhellingen. Het maakt niet uit welk type dakbedekkingsmateriaal u heeft, het is cruciaal om de nokbedekking te gebruiken die wordt aanbevolen door de fabrikant van uw materialen. Het meest klassieke type huisdak is een zadeldak, dat aan beide uiteinden twee dakvlakken en een muur met driehoekige bovenkant heeft, bekend als een zadelmuur.

SoFFita soffit is de horizontale onderkant van een dakoverstek, een boog, een trap, een plafond, of een soortgelijk architectonisch onderdeel. De nok is dus in feite de top van een dak, maar nok verwijst ook naar het bord of de balk die wordt gebruikt bij het bouwen van de nok. De voordelen van het installeren van dakramen op uw dak zijn onder meer betere ventilatie, meer natuurlijk zonlicht en natuurlijker uitzicht. Wat ooit een paal of hout was, is nu een gefreesd bord, meestal een 1 bij 6 of groter voor huizen, vandaar het huidige gebruik van de term"nokbord”.

Daarom is het cruciaal om het accessoire voor nokbedekking van de fabrikant te gebruiken bij het aanschaffen van een architectonisch of luxe asfaltdak. Hoewel dit voor sommige mensen misschien eenvoudig lijkt, weten veel huiseigenaren niets van een dakrand. Helaas gebruiken sommige dakaannemers asfaltshingles met 3 tabbladen als nokbedekking om hun kosten voor een asfaltdak te verlagen. Stel dat je huis 38 voet breed is en dat het zadeldak aan elke kant een overhang van 1 voet heeft; dat maakt de overspanning van het dak 40 voet.

Uw nokbedekking is een accessoire dat past bij het dakbedekkingsmateriaal dat u kiest (asfalt, metaal, enz.