Heeft een heupdak een gevel?

Een heupdak is een dak waarbij alle vier zijden van het dak vanaf de top naar beneden hellen. Het heeft geen gevel of een plat uiteinde.

Heeft een heupdak een gevel?

Een heupdak is een dak waarbij alle vier zijden van het dak vanaf de top naar beneden hellen. Het heeft geen gevel of een plat uiteinde. Ze zijn ook populair op huizen in de buitenwijken, omdat ze gemakkelijk te bouwen zijn. Een heupdak heeft geen verticale uiteinden.

Het is aan alle kanten hellend, waarbij de hellingen elkaar ontmoeten in een piek (als de structuur vierkant is). Net als het heupdak kunnen zadeldaken variaties hebben zoals open, boxed, kruisgevel, gambrel, jerkinhead en hollandse gevel. Zowel jerkinhead als nederlandse zadeldaken zijn een hybride van een zadeldak en een heupdak. Een heupdak heeft aan alle vier de zijden hellingen.

De zijkanten zijn allemaal even lang en komen aan de bovenkant samen om de rand te vormen. Niet alleen dat, maar de diagonalen die door het heupdak worden gecreëerd, betekenen meer dakspanen van afval, dus er moeten meer dakspanen worden besteld. De populariteit van schilddaken in Amerika ontstond echter in het begin van 1700, geïnspireerd op Britse architectonische ontwerpen. Het belangrijkste verschil tussen een zadeldak en een heupdak is dat een zadeldak verticale zijden heeft en een heupdak geen verticale zijden.

Bij het bekijken van een zadeldak vanuit de richting van de dakhellingen zijn de gevels minder zichtbaar of zelfs helemaal niet te zien. De kosten van een heupdak zijn echter niet onbetaalbaar duurder dan een zadeldak, vooral als u werkt met ervaren dakaannemers die ze regelmatig installeren. Als u zonnepanelen aan uw huis wilt toevoegen, is een zadeldak beter omdat het ongeveer twee keer zoveel ruimte creëert voor het bevestigen van de panelen. Je hebt ook de mogelijkheid om dakkapellen toe te voegen aan beide daktypen, maar dakkapellen die op een zadeldak zijn geïnstalleerd, creëren de beste indeling voor leefbare zolderruimte.

Omdat er twee overhangen zijn waar de wind zich op kan richten, kunnen sterke windstoten ervoor zorgen dat delen van uw dak afwaaien. Zadeldaken in gebieden met hoge windsnelheden kunnen achteraf worden aangebracht, zodat geveloverhangen worden versterkt en de laatste 4 voet spanten tot aan de gevel extra versteviging krijgen. Zwaartekracht moedigt regen en sneeuw aan om sneller naar de goten en regenpijpen te bewegen dan bij een laag hellend dak. Als alle andere factoren gelijk zijn, bepalen persoonlijke voorkeur en budget of u een zadeldak of een heupdak moet kopen en installeren.

Kosten - Omdat een zadeldak slechts twee dakdelen met elkaar zijn verbonden, is de constructie eenvoudig te ontwerpen en uit te voeren. Als de frames niet goed zijn geconstrueerd met voldoende steunen, kan het dak instorten als gevolg van harde wind. Zonder de heup zou de buitengevelbeplating van uw huis in de piek echter de dupe worden van de elementen en kan vroege reparatie of vervanging vereisen. De levensduur van een dak - dat wil zeggen het dakbedekkingsmateriaal dat het dak bedekt - draait helemaal om de gebruikte materialen.