Hoe weet ik of ik een zadeldak heb?

Een zadeldak is een soort dakontwerp waarbij twee zijden naar beneden hellen naar de muren - en de andere twee zijden muren bevatten die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de rand. puntdaken nemen vele vormen aan, waaronder deze L-vorm.

Hoe weet ik of ik een zadeldak heb?

Een zadeldak is een soort dakontwerp waarbij twee zijden naar beneden hellen naar de muren - en de andere twee zijden muren bevatten die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de rand. puntdaken nemen vele vormen aan, waaronder deze L-vorm. Wanneer de plattegrond om een T-vormig huis vraagt, wordt het dak kruisgevel genoemd. Als een van de schuine zijden eindigt in een muur die korter is dan de muur aan de andere kant, is het een zoutkist.

Vraag een kind om een huis te tekenen en de resulterende afbeelding zal waarschijnlijk een vierkant huis bevatten met een driehoek erop. Die dakstijl is een zadeldak, ook wel bekend als een piek- of hellend dak. Zadeldaken behoren tot de meest populaire dakstijlen in de VS. En hebben een bekende vorm met schuine zijkanten die bovenaan een driehoek vormen die bekend staat als een gevel.

Afhankelijk van hun grootte en stijl kunnen huizen meer dan één gevel bevatten. De gevel zelf is meestal gebouwd met materialen die aan de buitenkant van het huis worden gebruikt, zoals steen, gevelbeplating of hout in plaats van dakbedekkingsmaterialen. Zadeldaken zijn meestal te vinden in koudere klimaten zoals New England en Canada, omdat de steile helling regen en sneeuw laat glijden in plaats van zich op de top van het huis op te hopen. Bijna elk type dakbedekkingsmateriaal kan op een zadeldak worden gebruikt, zoals asfaltshingles, cedershakes, metaal of tegels gemaakt van terracotta, klei of beton.

Veel gevels hebben verschillende dakhoogtes met pieken en dalen en kunnen dakkapellen bevatten. Uw dakdekker wil misschien metalen dakspanen of een metalen dak met staande naad installeren om lekken te voorkomen. Knipperen, dat verwijst naar dunne stukjes metaal die worden gebruikt om daklekken te voorkomen, moet worden geïnstalleerd rond de randen van de dakkapel, een schoorsteen, ramen en goten. Hoewel zadeldaken populair zijn, zijn ze niet per se de perfecte keuze voor elk huis of elk klimaat.

Zadeldaken zijn niet goed geschikt voor locaties met veel wind of die gevoelig zijn voor orkanen. een zadeldak kan instorten als het frame geen goed geconstrueerde ondersteuning heeft. Hun diepe overhang kan bij harde wind loskomen van het huis, waardoor er ook materialen van de schuine zijkanten van het dak kunnen afpellen. Als je een zadeldak hebt en er een windstorm toeslaat, moet je dit na de storm laten inspecteren.

Complexe zadeldaken kunnen architecturale uitdagingen voor uw bouwer opleveren, omdat de binnenmuren verschillende hoogtes moeten hebben om bij de vorm van het dak te passen. In sommige gevallen, vooral als u in een gebied met harde wind woont, moet er extra ondersteuning in het dak worden ontworpen om windschade te voorkomen. Beide zaken kunnen extra tijd vergen, wat de kosten verhoogt. Eenvoudige zadeldaken kunnen gemakkelijker te bouwen zijn en daarom goedkoper dan complexere ontwerpen.

Het belangrijkste voordeel van zadeldaken is hun vermogen om sneeuw- en waterophoping te weerstaan. Bladeren kunnen ook gemakkelijker van een zadeldak glijden dan van een plat dak. Een steil hellend zadeldak zorgt voor gewelfde plafonds en meer zolderruimte. U kunt een gevelopening toevoegen zodat vocht uit de bovenkant van uw huis kan ontsnappen en om extra ventilatie mogelijk te maken voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis.

Zadeldaken vormen een aanvulling op een verscheidenheid aan bouwstijlen en kunnen worden versierd met frontons en beugels die passen bij moderne esthetiek of een meer sierlijke Victoriaanse look. Hoewel een eenvoudig piekdak met een driehoekige gevel is wat de meeste mensen visualiseren wanneer ze aan een zadeldak denken, zijn er enkele variaties die kunnen worden aangepast aan veel huisstijlen. Terwijl zadeldaken overal in de VS te zien zijn,. Praat met uw bouwer of architect om te zien of een zadeldak past bij uw stijl, locatie en budget.

Er zijn ook termen om puntdaken te onderscheiden die hun schuine kant aan de voorkant laten zien (zijgevel) van die waar de puntige muur prominent aanwezig is (voorgevel). Geveldecor is verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen, van eenvoudig en modern tot ingewikkeld en ouderwets. Alle wanden hebben dezelfde hoogte en het is niet nodig om de extra versteviging aan te brengen die een zadeldak nodig heeft. Nathaniel Hawthorne's „The House of Seven Gables” en Lucy Maud Montgomery's „Anne of Green Gables” verwijzen beide naar deze dakstijl in hun titels.

Een open zadeldak heeft slechts twee dakvlakken, in plaats van vier voor heupdaken, dus u zult waarschijnlijk veel minder geld uitgeven aan dakbedekkingsmateriaal. Niet alleen is een heupdak uitdagend om te ontwerpen, maar het vereist ook meer dakbedekkingsmaterialen dan een zadeldak. Ze zijn duurder dan zadeldaken en hebben de neiging om een complex ontwerp te hebben en vereisen meer vaardigheden en materialen voor hun installatie. Bovendien heeft een zadeldak mogelijk extra beugels nodig om de windweerstand te vergroten, wat tijd en vaardigheid kost om te installeren.

Een zadeldakontwerp is bijvoorbeeld goedkoper te ventileren dan een heupdak, maar als u de zolderruimte onder een zadeldak gebruikt om te wonen en een AC-unit toevoegt, gaan de totale besparingen uit het raam. Je herkent het aan minstens twee hellingen en 2 gevels met een bergkam die van top tot top loopt. Het zadeldak heeft een structuur van driehoekige hellingen die zich uitstrekt van de onderkant van de dakrand tot de top van de rand. Een zadeldak kan worden uitgerust met zadelopeningen, die u kunnen helpen de luchtvochtigheid te verminderen en uw huis gezond te houden.

Net als het heupdak kunnen zadeldaken variaties hebben zoals open, boxed, kruisgevel, gambrel, jerkinhead en hollandse gevel. .