Welk dak is beter gevel of heup?

De constructiesterkte van het heupdak kan het gewicht van sneeuw bovenop dragen en de helling van een zadeldak kan gemakkelijk regen en sneeuw afwerpen. Als u echter een huis bouwt of koopt in een gebied met veel wind of waar stormen zoals orkanen aanwezig zijn, is een heupdak een betere optie.

Welk dak is beter gevel of heup?

De constructiesterkte van het heupdak kan het gewicht van sneeuw bovenop dragen en de helling van een zadeldak kan gemakkelijk regen en sneeuw afwerpen. Als u echter een huis bouwt of koopt in een gebied met veel wind of waar stormen zoals orkanen aanwezig zijn, is een heupdak een betere optie. Een heupdak heeft aan alle vier de zijden hellingen. De zijkanten zijn allemaal even lang en komen aan de bovenkant samen om de rand te vormen.

Het belangrijkste voordeel van zadeldaken zijn de kosten. Ze zijn meestal goedkoper dan heupdaken vanwege minder algemene dakbedekkingsmaterialen. Een open zadeldak heeft bijvoorbeeld slechts twee dakvlakken, waar een heupdak er vier heeft. Dit betekent dat hoewel u meer van het gevelbekledingsmateriaal moet kopen, het nog steeds minder kost dan het alternatief.

Maar wanneer lucht loodrecht op de hellingen waait (naar een gevel), wordt er meer kracht uitgeoefend op de huisstructuur. Zadeldaken zijn moeilijker te bouwen dan heupdaken omdat de wanden verschillende hoogtes hebben om de vorm van het dak mogelijk te maken. Hoewel elke dakvorm kenmerken heeft die hem onderscheiden, is het belangrijk op te merken dat het steeds gebruikelijker wordt om meer gedetailleerde dakbedekking te zien met zowel heup- als gevelkenmerken om esthetisch aantrekkelijker te zijn. Bij Western States Metal Roofing produceren we al tientallen jaren metalen dakbedekkings- en gevelbekledingspanelen en worden we vaak gevraagd wanneer het het beste is om een metalen dak te gebruiken.

Een nieuw dak is een grote investering, dus het is handig om te weten op welke waarschuwingssignalen u moet letten om te weten dat het einde van de levensduur van uw huidige dak eraan komt. Voor meer gecompliceerde varianten van deze twee daktypen, zoals een gekruiste gevel, voorgevel, Nederlandse gevel of kruisschilddak, moeten valleien en zichtbare verticale wanden in gedachten worden gehouden. Er zijn veel praktische voordelen aan zowel een gevel- als een heupdak, zoals hieronder beschreven; in gebieden met harde wind en extreem weer vangen zadeldaken echter meer wind en regen op, waardoor ze de minder duurzame keuze zijn. Hoewel zadeldaken zeker veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van welk daktype het beste is voor uw huis.

Een voorzadeldak is voorzien van een gevel aan de voorkant van het pand, vaak boven de voordeur geplaatst. Of uw woning al dan niet baat heeft bij een heupdak, hangt af van een aantal factoren, waaronder welke zolderruimte u wilt en met welke klimaatomstandigheden u regelmatig wordt geconfronteerd. Bij het bekijken van een zadeldak vanuit de richting van de dakhellingen zijn de gevels minder zichtbaar of zelfs helemaal niet te zien. Lees verder om alles te ontdekken wat u moet weten als het gaat om de keuze tussen een heupdak en een zadeldak.

Om de luchtweerstand te verbeteren, hebben zadeldaken vaak extra beugels nodig, die de bouwtijd verder verlengen. Er zijn ook veel dakontwerpen die zowel heupen als gevels bevatten om het beste van twee werelden te krijgen. De kosten zijn aanzienlijk hoger wanneer het heupgedeelte van een heupdak wordt omlijst met spanten, ter plaatse gebouwd, in plaats van een trusspakket dat met geautomatiseerde middelen in een fabriek is gebouwd. Hoewel heupdaken en zadeldaken veel voorkomende dakstijlen zijn die over de hele wereld worden gebruikt, heeft elk een paar voordelen ten opzichte van de andere.