Wat is het verschil tussen een gevel en een heupdak?

Het belangrijkste verschil tussen een heup- en zadeldak zijn de hellingen aan de zijkanten. Op een schilddak hellen alle kanten naar beneden naar de muren van het huis.

Wat is het verschil tussen een gevel en een heupdak?

Het belangrijkste verschil tussen een heup- en zadeldak zijn de hellingen aan de zijkanten. Op een schilddak hellen alle kanten naar beneden naar de muren van het huis. Zadeldaken hebben slechts twee driehoekige hellingen die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de rand. Een heupdak heeft aan alle vier de zijden hellingen.

De zijkanten zijn allemaal even lang en komen aan de bovenkant samen om de rand te vormen. Een zadeldakontwerp is bijvoorbeeld goedkoper te ventileren dan een heupdak, maar als u de zolderruimte onder een zadeldak gebruikt om te wonen en een AC-unit toevoegt, gaan de totale besparingen uit het raam. Je herkent het aan minstens twee hellingen en 2 gevels met een bergkam die van top tot top loopt. Waar schilddaken alle zijden naar beneden hellend hebben en elkaar ontmoeten op de top, is een zadeldakontwerp waar slechts twee zijden naar beneden hellen met een gevel aan elk uiteinde, terwijl de andere twee zijden de muren van het huis zijn.

Een heupdak heeft meestal 10% meer dakspanen of dakbedekkingsmaterialen nodig dan een zadeldak vanwege een groter totaal dakoppervlak. Enkele voorbeelden zijn kruisschildpad, mansard, motorkap, heup en vallei, piramidaal, en de meeste tuinhuisjes die je ziet, gebruiken een heupdakconstructie in de vorm van een achthoek of zeshoek. Zadeldaken zijn vaak duurder en ingewikkelder dan heupdaken omdat ze afhankelijk zijn van meerdere spanten of spanten voor ondersteuning. De punten waar het dak naar beneden en naar buiten helt op de hoeken van de constructie worden heupspanten genoemd.

Een deel van het dakbedekkingsmateriaal zal ook worden verspild omdat het wordt gesneden om plaats te bieden aan de ruggen en hoeken op een heupdak. Een zadeldak is een soort dakontwerp waarbij twee zijden naar beneden hellen naar de muren - en de andere twee zijden omvatten muren die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de rand. U kunt de dwarsgeveldakarchitectuur gebruiken om verschillende delen van uw huis te accentueren, zoals de garage, veranda of dakkapellen. Voor Amerikaanse huisjes of huizen in bungalowstijl zijn heupdaken een populaire keuze, vooral in gebieden waar extreem weer huizen kan bedreigen.

Ze zijn duurder dan zadeldaken, en ze hebben de neiging om een complex ontwerp te hebben en vereisen meer vaardigheden en materialen voor hun installatie. Hoewel heupdaken en zadeldaken veel voorkomende dakstijlen zijn die over de hele wereld worden gebruikt, heeft elk een paar voordelen ten opzichte van de andere. Een heupdak is echter duurder dan een zadeldak omdat er meer materialen nodig zijn om het complexere ontwerp te voltooien. Structureel gezien is het heupdak duurzamer en bestand tegen zware wind, sneeuwval en stortregens dan een zadeldak.

Ook als er dakkapellen zijn ingebouwd in het totale ontwerp van een heupdak, kunnen de extra naden en valleien het gemakkelijker maken om mogelijke regenwaterlekken rond de zijwanden van dakkapellen te veroorzaken, als het daksysteem niet correct is geïnstalleerd of als de eindwanden van een dakkapel niet goed zijn geflitst.